Site icon Les Coses Bones

Avui parlem dels àcids grassos essencials

Que vol dir això dels àcids grassos saturats, monoinsaturats i poliinsaturats ?. Anem a veureu.

Els àcids grassos saturats, coneguts popularment com a “greixos dolents” eleven el colesterol si s’abusa d’ells.

No sempre és així ja que depèn de la persona i la seva susceptibilitat a desenvolupar aquesta afecció, però es recomana no utilitzar-los ja que no tenen un caràcter essencial i al prendre’ls en quantitats elevades fa pujar la part de greixos a la ració alimentaria, la qual cosa comporta guanyar pes.

Els àcids grassos moniinsaturats ( olis de colza, oliva i cacahuet ) no es consideren essencials ja que el nostre organisme pot sintetitzar-los en cas que no els aportem amb la dieta. Es caracteritzen per les seves propietats de protecció de les arteries i la capacitat de reducció del “colesterol dolent”. Son la base de la dieta mediterrània i coneguts per la propietat de mantenir un bon estat cardiovascular.

Els àcid poliinsaturats es troben en dues categories diferents, certs olis de girasol, blat, soia, als fruits secs, cereals, llavors de raïm pel que fa als omega-6  i els peixos ( bacallà, cavalla, truita de riu, tonyina, salmó, etc, ) pel que fa als omega-3 . Entre aquests dos grups es troben els àcids grassos essencials.

Els  omega 6 ajuden a reduir el nivell de colesterol dit dolent ( LDL ) i milloren els símptomes inflamatoris en l’artritis i transtorns menstruals. Cal assenyalar que el colesterol no circula lliurement pel corrent sanguini sinó que s’associa a formes moleculars que contenen proteïnes i altres lípids. Els omega-6 ajuden a evitar que aquestes molècules de LDL obstrueixin progressivament els vasos sanguinis.

Els omega 3 ajuden a inhibir parcialment la formació de coàguls sanguinis, a la dilatació dels vasos sanguinis en situacions de manca d’oxigen, a protegir el sistema cardiovascular i a reduir els nivells de colesterol en sang.

Com a regles principals a tenir en compte dir que cadascun dels grups indicats ( saturats, monoinsaturats i poliinsaturats) haurien de representar aproximadament 1/3 de les aportacions lipídiques quotidianes, i que les calories aportades per aquests lípids no haurien de representar més del 25% del total subministrat per la dieta.

El llibre anomenat “ Guía nutricional de los deportes de Resistencia” de Denis Riché. Editorial Hispano Europea. 1997. d’on he tret part d’aquesta informació és interessant, us el recomano.

Si teniu qualsevol dubte , estem a la vostra disposició a :

Les Coses Bones

C/ Major 12. Molins de Rei

93 680 11 94

info@lescosesbones.com

Exit mobile version