Site icon Les Coses Bones

Com preparar correctament les plantes medicinals?

Com preparar correctament les plantes medicinals. Per Les Coses Bones

La utilització i preparació de plantes per extreure’n les seves propietats medicinals es remunta a milers d’anys.

Actualment, en haver perdut part del contacte amb la natura, ens és més difícil la comprensió i el ple aprofitament de totes les possibilitats que ens aporten les plantes medicinals.

Les plantes les utilitzarem fresques o seques i en funció de cada planta utilitzarem les seves flors, arrels, tiges, etc.

No obstant això amb les tècniques que us explicarem a continuació i gràcies als fabricants de productes dietètics us serà molt més fàcil beneficiar-vos de totes les propietats de les plantes medicinals.

Infusió: La planta es cobreix d’aigua tèbia o bullint i es deixa reposar. En la preparació d’infusions i decoccions és preferible utilitzar recipients de terracota envernissada o d’acer, per evitar que els principis actius de les plantes s’alterin durant el procés de preparació. Les infusions i les tisanes es filtren a través d’un colador molt fi. Per fer més agradable una tisana o una infusió, pot ensucrar-se o aromatitzar. No s’ha d’afegir sucre als digestius, que, perquè siguin realment tònics i estimulin la secreció gàstrica, han d’estar més aviat amargs.

Decocció: Es deixen les plantes en aigua freda que després es posa a bullir durant alguns minuts (especialment arrels, escorces i fruits. Les decoccions o tisanes han de ser colades i filtrades quan estan encara calentes, per evitar perdre els seus principis actius.

Maceració: Es deixen les plantes en aigua, oli o vinagre durant un període que varia entre 12 hores i 15 dies en funció del tipus de planta. Per a la maceració de les plantes en vi i en alcohol és indispensable fer servir recipients de vidre amb tancament hermètic. Durant el període de maceració, cal agitar un cop al dia.

Altres tècniques, que també podem fer-nos nosaltres mateixos però potser serà més fàcil adquirir ja preparada són:

Tintures: Es fan deixant la planta en alcohol. Això dissol els components actius i proporciona un producte més potent que les infusions. Són còmodes d’usar i duren fins a 2 anys. En funció de la concentració que trobem usat variarà la dosificació d’ús posterior.

Cremes: S’utilitza per a la seva elaboració la planta desitjada, cera emulsificant, glicerina i aigua. Pot també afegir-se una tintura o olis essencials per potenciar el seu efecte, aconseguint al final una crema penetrant per a la pell, refrescant i calmant.

Informa’t i coneix les plantes medicinals i els extractes, tot un món!.

Les Coses Bones

C / Major 12 Molins de Rei

93 680 11 94 – www.lescosesbones.com

Exit mobile version